Puukaupan usein kysytyt kysymykset
Puukauppaan liittyy monia taloudellisia, mutta myös maisemaan ja luontoon liittyviä asioita. Täältä löydät vastauksia puukaupasta usein kysyttyihin kysymyksiin.
Puukaupan aikana mielessä on monta asiaa: metsänhoidollinen näkemys ja työnjälki, puukauppaan liittyvä verotus, tulot ja puunkorjuun jälkeiset velvoitteet. Tälle sivulle olemme koonneet puukaupasta usein kysyttyjä kysymyksiä. Mikäli et löydä vastausta, ole rohkeasti yhteydessä meihin.
Puukaupan käynti on niin helppoa, kuin haluat sen olevan. Päätös tehdä puukauppaa on iso sekä se voi tuntua liian suurelta ja epämääräiseltä asialta. Jos puukauppa on sinulle täysin uusia asia, suosittelen ottamaan yhteyttä omaan metsäasiantuntijaasi. Hän neuvoo sinut alkuun ja kertoo kaupankäynnin kiemuroista metsäkäynnin yhteydessä. Alkuun pääset myös tutustumalla Puukauppa-valikkoomme ja sen tarjoamiin tietoiskuihin.
Leimikon ennakkoraivaus on tärkeä tehdä, koska pusikkoinen hakkuu on motokuskin painajainen. Alikasvos estää motokuskia näkemästä puiden tyvelle, jolloin työ on tehtävä lähes sokkona. Työ hidastuu ja korjuuvaurioiden riski kasvaa merkittävästi. Kun ennakkoraivaus on tehty oikein, koneenkuljettaja pystyy valitsemaan harvennuksella tarkemmin poistettavat puut jättäen metsän tuottokyvyn kannalta parhaat puut pystyyn. Uudistusaloilla ennakkoraivaus helpottaa myös uudistamistöitä.
Koneen koko ei kerro siitä, millaiseksi metsä jää hakkuun jälkeen. Tässä, kuten monessa muussakin metsässä tehtävässä työssä, taitava konekuski osaa tehdä kalustolla kuin kalustolla hyvää jälkeä. Urien havutus, riittävä ennakkoraivaus ja maltti työskentelytavoissa ovat hyvän harvennusjäljen salaisuus. Pienet koneet ovat niin tehoiltaan, ulottuvuudeltaan kuin kuormamääriltään pieniä. Esimerkiksi pieni ajokone tarvitsee tiheämpää ajouraverkostoa.
Puun korjuuaika riippuu keliolosuhteista sekä ostajan tarpeista. Puukaupassa määritellään onko leimikko kesä- vai talvikorjuukelpoinen tai jopa kelirikkoaikana korjattavissa. Puukaupan vastapuolella on sopimuksesta riippuen 1-3 vuotta aikaa korjata puut. Puukauppasopimuksen allekirjoittamisesta voi toisin sanoen mennä useita kuukausia ennen kuin puut korjataan.
Puukauppaa käydään arvonlisäverottomilla summilla, mutta puukaupparahat tilitetään myyjälle arvonlisäverollisina. Tämä arvonlisävero tulee palauttaa valtiolle seuraavan vuoden helmikuun loppuun mennessä. Mikäli arvonlisäveron maksaminen myöhästyy, verohallinto perii sen korkojen kera.
Puukaupasta on maksettava pääomaveroa. Veron määrä on 30 % tai 34 % riippuen puukauppatulojen määrästä. Pääomavero maksetaan puukauppaa seuraavana vuonna, kun verotus on varmistunut. Puukaupparahojen tilityksen yhteydessä ostaja pidättää 19 % ennakonpidätyksen, jotta koko pääomavero ei lankea seuraavana vuonna maksettavaksi.
Mikäli tarvitset apua metsäveroilmoituksen laadinnassa, metsäasiantuntijamme auttavat mielellään.
Metsänomistajana annan omalle metsäasiantuntijallesi valtuutuksen hoitaa puukauppaan liittyvät asiakirjat ja sopimukset. Valtakirja ei siirrä päätösvaltaasi pois vaan se oikeuttaa metsäasiantuntijan hoitamaan asiat sujuvasti näiden päätöksien välissä. Parasta valtakirjakaupassa on se, että voit itse päättää, kuinka paljon haluat olla puukaupassa mukana – saat puukaupan joko avaimet käteen -palveluna tai pitämällä tiivistä yhteyttä omaan metsäasiantuntijaasi.
Korjuupalvelun kautta myydyn puun myyntitulo on verotuksessa hankintakauppatuloa. Tämä tarkoittaa, että kirjaat verotukseen puukauppatulot hankintatulona ja korjuukulut kirataan kuluihin. Metsävähennys tehdään hankintakaupoissa koko puunmyyntitulosta. Vasta tämän jälkeen vähennetään puunkorjuun kulut. Pystyt hyödyntämään metsävähennyksen parhaalla mahdollisella tavalla.